29 Mart 2015 Pazar

A Most Violent Year

 Margin Call ve All Is Lost sonrası karşımıza A Most Violent Year ile gelen J.C. Chandor üçüncü filminde New York tarihinin suç seviyesinin tavan yaptığı dönemlere götürüyor bizi.Bu dönemde iş piyasasında ayakta durmanın ve onurlu iş yapmanın zorluğunu göçmen bir ailenin üzerinden anlatıyor.A Most Violent Year potansiyelli bir yönetmenin All Is Lost gibi gereksiz denemelerle yeteneğini heba etmek yerine böylesi kaliteli suç filmleriyle karşımıza gelmesi gerektiğini gösteren bir film.


1981 yılındayız.Dönemin New York'unda suç seviyesi tavan yapmıştır.Bu dönemde petrol işiyle uğraşan Abel Morales şehrin petrol piyasasına girmeyi amaçlar.Fakat bu dönemde iş yapmak sanıldığı kadar kolay değildir.

 

 

Sokaklarda şiddetin ve kanunsuzluğu en çok arttığı yıllarda iş piyasasının kurallarına göz atan film onurlu iş yapmaya çalışan bir adamın piyasanın çıkmazlarıyla sınanmasını anlatıyor.J.C. Chandor senaryosunun temellerini son derece gerçekçi bir olay örgüsüyle atıyor.Bukalemun misali bu yozlaşmış iş dünyasına kendinden olabildiğince az ödün vererek uyum sağlamaya çalışan Abel Morales karakteri bir yana hikayede önemli yere sahip Anna Morales karakterinin de altını önemle çizmek gerek.J.C. Chandor'un sağlam çizilen karakterlerinin yanına dönemin sorununu gerçekçi taşlarla döşeyerek anlatması onu hedefe götürmüş.Senaryosunu anlatırken yavaş fakat her daim ilgiyi canlı tutan bir üslup izlerken dingin anlatının atmosfere katısı da büyük oluyor.Tabi yer yer aksiyonun yükseldiği ve kendini güvensiz hisseden aile etrafında oluşturduğu gerilimli sahnelerinde varlığı kaliteli yönetmenlik katkısıyla şekilleniyor.Uzak planları sık sık tercih eden J.C. Chandor'un yönetmen koltuğunda ortaya koyduğu iş, kamerasından dingin anlatısına kadar tebriği hak ediyor.Görüntü ve sanat yönetiminin de dönemi ve suç ruhunu yakalıyor oluşu filmi güçlendiriyor.Tabi J.C. Chandor'un orijinal senaryosu her ne kadar iyi olsa da tökezlediği bir iki noktanın filmi biraz geriye atması durumu da var.Fakat bu A Most Violent Year'ın  kaliteli bir suç filmi olduğu gerçeğini değiştirmiyor.


Suç dünyasıyla iç içe bulunan aile babası rolündeki Oscar Isaac rolüne çok yakışmış.Kuşkusuz bu uyum iyi çizilmiş karakter ve iyi bir performans ile birleşince yılın en başarılı erkek oyuncu performanslarından biri olarak karşımıza geliyor.Sarı kısa saçlarıyla değişim geçirmiş bir halde izlediğimiz Jessica Chastain ise karmaşık yapılı karakterinde başarıyı yakalıyor.


PUAN:7.5   NOT:B+

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder