19 Şubat 2015 Perşembe

Mr. Turner

 İngiliz sinemacı Mike Leigh'ın Empresyonizm akımının öncülerinden ünlü İngiliz manzara ve doğa ressamı J.M.W. Turner'ın hayatını ele aldığı Mr. Turner iki buçuk saatlik süresi boyunca son derece dingin akan bir biyografik film.4 dalda Oscar adaylığı bulunan yapım Mike Leigh'ın filmi ressamın tabloları gibi çekmesiyle bir nevi ressama saygı duruşu olarak canlanıyor.Mr. Turner ressamın ve sanatın doğasına dair bir kaç önemli incelemesi ve görsel çekiciliği dışında fazla kayda değer noktası olmayan bir biyografi.

 

 

Film J.M.W. Turner'ın hayatının son 25 yılına odaklanırken ressamı somurtkan fakat işine kendini adayan bir karakter olarak çiziyor.Somurtkan ve yer yer duygusuz biri olarak canlanan Turner daha çok sanatı ve eseleri arasında hayatının anlamını bulan biri.Mike Leigh ve teknik ekibinin üzerine çok emek harcadığı her karesinden fışkıran görüntüler adeta ressamın tablolarından çıkmış hissini yaratıyor.Mike Leigh'ın doğa ve manzara görüntülerini ele alışı ressamın tarzının sinemaya aktarılmış bir hali gibi.Fakat Mike Leigh ve teknik ekibinin tüm ustalığına rağmen filmin sanatçı ve eserlerinin   doğasına dair bir kaç altı çizilebilecek incelemesi dışında anlatacak çok bir şeyi yok.Hele ki iki buçuk saat boyunca anlatacak hiçbir malzemesi yok.Uzun süresi boyunca son derece dingin temposunun üzerine çokta önem taşımayan olay örgüsü eklemesi filmin kalite kaybına uğramasına neden oluyor.Bir süre sonra ressamın sanatı tamam ama hayatının çok bir esprisi yok diye düşünüyorsunuz.

 

Ressamın tablolarını iyi incelediği belli olan Dick Pope'un görüntü yönetimi de aynı Mike Leigh'ın yönetmenliği gibi ince eleyip sık dokunmuş.Muazzam görüntülerde kullandığı renkler hayranlık uyandırıcı.Görüntülerin bu denli iyi oluşu adeta ressamın tablolarına birer saygı duruşu gibi.Film boyunca somurtmasından şikayet edilen Timothy Spall'ın karakterinin anlaşılmaz ve itici olması gibi dezavantajlarına rağmen rolünü ustalıkla canlandırıyor.Son olarak sanat yönetimi ve kostüm tasarımlarının da hakkını vermek gerek.

 

Mr. Turner uzun süresi ve anlatacak çok bir şey olmamasının acısını çeken bir film.Mike Leigh ve teknik ekibinin üstün emeğine rağmen Mr. Turner; belki kötü bir film değil ama sinemada çok yer edinecek bir biyografi de değil.


PUAN:6.8   NOT:B-

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder