25 Ekim 2014 Cumartesi

Obchod na korze


 Ján Kadár ve Elmar Klos ikilisinin 1965 yılında çektiği Çekoslovakya yapımı Obchod na korze veya ingilizce adıyla The Shop on Main Street II. Dünya Savaşı sırasında Nazi işgali altındaki Çekoslovakya'nın küçük bir kasabasında geçen olayları anlatıyor.Çekildiği yıl Yabancı Dilde En İyi Film Oscar'ını kazanan yapım ayrıca Ida Kaminska'nın performansıyla En İyi Kadın Oyuncu dalında da Oscar'a aday olmuştu.


Eşinin sürekli parasızlıktan sitem etmesinden usanan Brtko (Jozef Kroner) faşist kayınbiraderinin teklifi sonucu dönemin yasaları sayesinde yaşlı Yahudi bir kadının düğme satan dükkanında hak sahibi olur.Rozalia Lautmannová (Ida Kaminska) ise etrafında yaşananları anlamayacak kadar yaşlıdır.Giderek yaşlı kadınla arasında bağ kuran Brtko dönemin siyasi zorunlulukları ve yaşlı kadın arasında kendi içinde çatışmalar yaşayacaktır.

 

Ladislav Grosman ve iki yönetmenin beraber yazdığı senaryo II. Dünya Savaşı sırasında Yahudi meselesini farklı bir bakışla ele alıyor.Mizah dozu yüksek açılan film finale doğru kollarını gerilimi yüksek sert bir drama açıyor.Ján Kadár ve Elmar Klos sağlam diyaloglarla örülmüş senaryosunu baştan sona aksamayan bir anlatıcılıkla ekrana getiriyor.Baş karakterinin kendi içinde yaşadığı çatışmaları seyirciye yöneltiyor.Asla dram seviyesini fazlaca yükselterek olaylara acımanızı istemiyor, daha çok seyircinin doğru ve yanlışı benimsemesini amaçlıyor.Finalde ise tek mekan içinde yarattığı gerilim ise filmin en büyük artılarından.Sanırım filmin tek eksisi çoğu zaman olayların ne yönlere sapacağını bilmemiz ve söylemek istediği alt metinleri tahmin edilebilir doğrultuda olması.

 

 

Obchod na korze'nin bir diğer büyük kozu ise başroldeki iki oyuncunun performansları.Jozef Kroner özellikle finalde yükselen performansıyla karakterinin yaşadığı çatışmaları yüzüne dökmeyi başarıyor.Oyunculuk hayatı boyunca çok az yapımda rol alan Ida Kaminska yaşlı kadın rolünde adeta parlıyor.Film çekildiği sıralarda 66 yaşında olan oyuncu filmin her anında inandırıcı olmayı başarırken, Oscar adaylığına layık alkışlanacak bir oyunculuk sergiliyor.


Obchod na korze adını II. Dünya Savaşı'nda Yahudi meselesini ele alan filmler arasında hep anacağımız, akılda kalıcı bir film.Çok büyük bir çarpıcılığı veya etkileyiciliği yok fakat oldukça kalite bir iş.Ida Kaminska'nın performansı ise görülmeye değer.


PUAN:7.4   NOT:B

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder