22 Eylül 2014 Pazartesi

Edge of Tomorrow

 

The Bourne Identity ve Mr. & Mrs. Smith gibi filmlerle tanınan yönetmen Doug Liman başrolünde Tom Cruise,Brendan Gleeson ve Emily Blunt’ın oynadığı Edge of Tomorrow ile yılın en iyi blockbuster filmlerinden birini ekrana getiriyor.Zaman yolculuğunu bambaşka bir yapıyla tasarlanmış uzaylı istilası filmiyle birleştiren film melez bir yapı sunuyor.Kahramanın sanki bir bilgisayar oyunundaki gibi tekrar tekrar ölüp dirilmesiyle ilerleyen film seyircinin kafasını yormasını isteyen senaryosu ve sağlam kurgusuyla dikkat çekiyor.


Yakın gelecekte uzaylılar dünyayı istila eder.Bunun üzerine gelişmiş silahlar tasarlayan insanlar birbirleriyle birleşerek düşmana karşı mücadele verirler.Bir subay olan Cage (Tom Cruise) daha önce hiç savaşmamış bir askerdir.Gelişen olaylar sonucu kendini savaşın ortasında bulan Cage bir uzaylıyı öldürdükten sonra ölür.Öldükten hemen sonra ilginç bir şekilde bir gün öncesinde uyanan Cage olayları tamamen hatırlamaktadır.Yaşa-öl-tekrar et şeklinde ilerleyen filmde Cage dünyayı kurtarmaya çalışacaktır.

 

 

Aslında sıradan bir uzaylı istilası filmi gibi başlayan yapım ilerledikçe iyileşiyor ve farklılaşıyor.Sağlam senaryosu seyircinin kafasını yormasını istiyor.Tüm bunların yanında farklı bir uzaylı formu ortaya koyuyor.İlgi çekici düşman yapısı ve olay akışı merak seviyesini filmin sonuna kadar arttırıyor.Tüm milletleri birleştirerek alıştığımızın aksine dünyayı kurtaran Amerikanlılar formülünü kullanmıyor.Öte yandan alt tema da ise kahramanlık kavramını işliyor.Filmin başlarında kendinin bir kahraman olmadığını söyleyen Cage'in zamanla değişimini gözlüyoruz.Araya katılan mizah sosu ise filme güzel bir tat katıyor.Senaryonun ve aksiyonun tıkırında ilerlemesi filmin en büyük artılarından.


Filmin uzun zaman sonra ilk kez ezilen olarak rol alan Tom Cruise'un son dönemdeki en iyi filmi olduğunu söylemek mümkün.Kurgunun da filmin yapısıyla son derece iyi uyum sağladığı söyleyebiliriz.Özellikle savaş alanındaki görsel efektler de oldukça iyi ve inandırıcı duruyor.

 

Edge of Tomorrow uzaylı istilası ve zaman yolculuğu filmini bileştirerek melez bir tür oluşturuyor.İyi kotarılmış aksiyonu ve kurgusu filmi ayakta tutuyor.Keyifle izlenebilecek yılın en kaliteli blockbusterlarından biri.

 

PUAN:7.3   NOT:B



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder