15 Mart 2014 Cumartesi

Filth


Trainspotting romanından hatırladığımız Irvine Welsh’in kitabından uyarlanan 'Filth' psikolojik sorunları olan uyuşturucu bağımlısı bir polisin terfi alabilmek için yaptıklarını anlatıyor.Jon S. Baird'ün ikinci uzun metraj filmi olan Filth'in oyuncu kadrosunda ise James McAvoy,Imogen Poots,Jamie Bell ve Shirley Henderson gibi isimler yer almakta.


Film bir cinayeti konu alırken merkezine Bruce Robertson (James McAvoy) karakterini koyuyor.Daha önce pek alışık olmadığımız değişik bir karakteri incelemeye almasıyla farklılığı yakalıyor aslında film.Fakat Filth'in çok kapsamlı veya çok şey ortaya koyan  bir senaryosu yok.Daha çok başarılı diyalogları ve komedisiyle ön plana çıkan bir senaryoya sahip.Senaryonun bu hali de filmi ileriye gitme anlamında kısıtlıyor.

 

Jon S. Baird anlatım olarak Danny Boyle'a yakın bir tavır takınıyor.Enerjik anlatımını iyi bir kurguyla birleştiriyor.Jon S. Baird filmde gösterdiği yönetmenliğin ilerisi için umut taşıdığını söyleyebilirim.


Filmin en unutulmaz yönü ise James McAvoy'nin farklı karakterini ekrana yansıtış şekli.Karakterini çok iyi bir oyunculukla yorumlayan James McAvoy'yi izlerken gözünüzü ondan ayıramıyorsunuz.2013'e ait kendi film ödüllerimde yer alır mı tam emin değilim.Sanırım eğer yer almazsa bunun nedeni James McAvoy'nin oyunculuğundan değil filmin çok yukarılarda olmamasından olur.Çünkü sadece oyuncu performansı olarak bakarsak 2013 yılının en iyilerinden biri.Tabi Shirley Henderson başta olmak üzere filmdeki diğer oyuncularından hakkını teslim etmek gerek.Son olarak filmde takdiri hak eden diğer bir isim ise günümüzün en büyük film bestecilerinden biri olan Clint Mansell.Elini sürdüğü her işte klasını konuşturan Clint Mansell bu defa özellikle karakterin psikolojik sorunlar yaşadığı sahnelerdeki müzikleri filme tam oturuyor.



Filth, daha önce görmediğimiz tipte bir karakteri iyi bir komedi ve enerjik bir anlatımla ekrana yansıtan bir film.Tam anlamıyla başarılı bir film olmasa da yönetmen Jon S. Baird için umut vaat ediyor.Filmin akıllarda kalan en başarılı yönü ise James McAvoy'ın oyunculuğu ve tabi ki de Clint Mansell'in müzikleri.


PUAN:6.7   NOT:B-








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder