9 Şubat 2014 Pazar

Saving Mr. Banks




 

'The Blind Side' ile hatırladığımız yönetmen John Lee Hancock'un yönettiği 'Saving Mr. Banks' P.L. Travers'ın yazdığı Mary Poppins'in sinemaya uyarlanma sürecini ele alan yılın göz atılması gereken filmlerinden biri.Kitabın uyarlanma sürecinin anlatılmasının yanı sıra hüzünlü bir hikayeyi de ekrana taşıyor film.Kadosunda;Emma Thompson,Tom Hanks,Colin Farrell,Ruth Wilson ve Paul Giamatti gibi isimlerin bulunduğu filmin 'En iyi özgün müzik' dalında Oscar adaylığı bulunuyor.


Yazar P.L. Travers yıllarca,yazdığı Mary Poppins kitabının sinemaya uyarlanmasına izin vermez.Yıllar sonra ise Walt Disney'in ısrarı sonrası fikrini değiştirir.Filmin henüz en başında bu fikir değişikliğinin nedenlerinden biri söylense de fikir değişikliğinin asıl nedenini sonlarda öğreniyoruz.Walt Disney kızlarına verdiği sözden dolayı kitabı filme çevirmekte ısrarcıdır fakat P.L. Travers kendisi için büyük önem taşıyan bu kitabın sinemaya uyarlanması konusunda oldukça titizdir.Kitabının eğlencelik bir film olmasını istemeyen huysuz tavırlarıyla dikkat çeken Travers filmin uyarlama sürecinde Walt Disney'e büyük zorluklar yaşatacaktır.


Bir yandan filmin uyarlama sürecini izlediğimiz bir yandan da küçük bir kız çocuğunun babasıyla olan ilişkisini izlediğimiz 'Saving Mr. Banks' bir filmin yapılma süreci hakkında bilgi veren hüzünlü bir hikayeyi ekrana taşıyor.Bu yılın 'Hitchcock'(2012) u olarak anabileceğimiz film, gereğinden fazla uzun süresi,yönetmen ve senaristlerinin ortaya koyduğu ortalama işlerle fazla ileriye gidemiyor.Yine de edebiyattan yapılan bir uyarlamaya hem saygı duruşunda bulunan hem de kayda değer bilgiler sunan filmi izlemenizi öneririm.


 

Emma Thompson P.L. Travers rolünde oldukça başarılı.Yılın takdiri hak eden performanslarından birini veriyor.Tom Hanks de Walt Disney'i profesyonel bir şekilde ekrana yansıtmış.Kostüm ve sanat yönetimi adına başarılı bulduğum filmde Thomas Newman'ın filmin temasına uygun müzikleri yerinde kullanılmış.Fakat Thomas Newman'ın bir Oscar adaylığı hak etmediği aşikar.


PUAN:6.8   NOT:B-



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder