22 Ocak 2014 Çarşamba

All İs Lost




Yönetmen J.C. Chandor'ın 2011 yılındaki ilk filmi 'Margin Call' den sonraki ikinci filmi olan All İs Lost denizin ortasında kalan bir adamın hayatta kalma mücadelesini anlatıyor.Oyuncu kadrosunda sadece Robert Redford'un bulunduğu film benzerlerinden daha farklı ve gerçekçi bir şekilde ele alınmaya çalışılsa da bana kalırsa çok kötü bir film ortaya çıkmış.Filmin En İyi Ses Kurgusu dalında Oscar adaylığı bulunuyor.

 

Çok büyük bir bölümü diyalogsuz geçen film; geçmişine dair hiçbir şey bilmediğimiz bir adamın Hint Okyanusunun ortasında yatının bir konteynıra çarpması sonucu hayatta kalma mücadelesini anlatıyor.Yönetmen karakter hakkında hiçbir bilgi vermiyor.Filme adamın hayatta kalma savaşı dışında hiçbir şey sokmuyor.Sadece filmin açılışında okunan bir veda mektubu var.Onun haricinde sadece adamın hayatta kalma mücadelesini izliyoruz.İsmini dahi bilmediğimiz karakterimiz neredeyse hiç konuşmuyor.Sadece surat ifadeleriyle karakterin duygu ve düşüncelerini aktarmaya çalışıyor.Adamımız film boyunca farklı yöntemlerle hayatta kalmaya çalışıyor bizde bu yöntemlerin neler olduğunu anlamaya çalışıyor ve uygulama aşamasını izliyoruz.

 

 

 

Yönetmen J.C. Chandor kendi çapında deneysel sayılabilecek bir hayatta kalma mücadelesini anlatmayı deniyor.Fakat filmin kısıtlı durumu beni 106 dakika boyunca son derece sıktı.Yönetmenin gerçekçi bir film ortaya koymaya çalıştığı belli ,hatta bu amacına da ulaşıyor.Fakat bence yönetmenin bu tavrı sinemasal anlamda bir değer taşımıyor.Yönetmenin,filmin finaliyle birlikte filmi seyircinin yorumuna bırakması dışında filmde pek elde tutulur bir şey göremedim.


Filmdeki tek isim Robert Redford'u ise öyle denildiği gibi çok başarılı bulmadım.Rolünde verilebilecek normal performanslardan birini veriyor.Tabi ki kötü olduğu söylenemez fakat zor ve kısıtlı rolünde ortalama bir iş ortaya çıkarmış.


Alışılmışın dışında bir hayatta kalma filmi olan 'All İs Lost' bana kalırsa son derece sıkıcı ve sinema açısından pek bir değer taşımayan bir film.Mücadele temasını işleyen film; yoruma açık bir iki detayı dışında pek bir nitelik taşımıyor.


PUAN:5   NOT:C-



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder